Szkolenie dla dietetyków

“Postępowanie żywieniowe w mukowiscydozie”

Szkolenie podstawowe dla dietetyków i innych specjalistów zainteresowanych żywieniem chorych na mukowiscydozę.

Organizatorem szkolenia jest Polskie Towarzystwo Walki z Mukowiscydozą.

Kiedy? 8 października 2016r. Gdzie? Szpital im. Dzieci Warszawy w Dziekanowie Leśnym k/Warszawy.

PROGRAM

10.00-10.30   Co to jest mukowiscydoza? Dlaczego żywienie w mukowiscydozie   jest ważne?

  prof. Dorota Sands, Klinika Mukowiscydozy, Instytut Matki i Dziecka  w Warszawie

10.30-11.15 Zasady suplementacji enzymatycznej w mukowiscydozie

  dr Sławomira Drzymała-Czyż, Klinika Gastroenterologii Dziecięcej   i Chorób Metabolicznych UM w Poznaniu

11.15-12.00 Zasady podaży witamin i suplementów diety w mukowiscydozie

  dr Sławomira Drzymała-Czyż, Klinika Gastroenterologii Dziecięcej  i Chorób Metabolicznych UM w Poznaniu

12.00-12.30   przerwa obiadowa

12.30-14.30 Postępowanie żywieniowe w mukowiscydozie (niemowlęta i małe dzieci,   dzieci w wieku szkolnym i młodzież, chorzy dorośli)

  dr Monika Mielus, Klinika Mukowiscydozy, Instytut Matki i Dziecka  w Warszawie

14.30-15.00 Postępowanie w niedożywieniu

  dr Monika Mielus, Klinika Mukowiscydozy, Instytut Matki i Dziecka  w Warszawi

SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE ZNAJDĄ PAŃSTWO NA STRONIE  PTWM.