“Postępowanie żywieniowe w mukowiscydozie”
Szkolenie podstawowe dla dietetyków i innych specjalistów zainteresowanych żywieniem chorych na mukowiscydozę.
Organizatorem szkolenia jest Polskie Towarzystwo Walki z Mukowiscydozą.
Kiedy? 8 października 2016r. Gdzie? Szpital im. Dzieci Warszawy w Dziekanowie Leśnym k/Warszawy.
PROGRAM
10.00-10.30 Co to jest mukowiscydoza? Dlaczego żywienie w mukowiscydozie jest ważne?
prof. Dorota Sands, Klinika Mukowiscydozy, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
10.30-11.15 Zasady suplementacji enzymatycznej w mukowiscydozie
dr Sławomira Drzymała-Czyż, Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych UM w Poznaniu
11.15-12.00 Zasady podaży witamin i suplementów diety w mukowiscydozie
dr Sławomira Drzymała-Czyż, Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych UM w Poznaniu
12.00-12.30 przerwa obiadowa
12.30-14.30 Postępowanie żywieniowe w mukowiscydozie (niemowlęta i małe dzieci, dzieci w wieku szkolnym i młodzież, chorzy dorośli)
dr Monika Mielus, Klinika Mukowiscydozy, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
14.30-15.00 Postępowanie w niedożywieniu
dr Monika Mielus, Klinika Mukowiscydozy, Instytut Matki i Dziecka w Warszawi
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE ZNAJDĄ PAŃSTWO NA STRONIE PTWM.